Kdo je to?
Kdo je Grant Fuhr? Životopis Grant Fuhr, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Grant Fuhr

Kdo je Grant Fuhr? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Grant Scott Fuhr je bývalý kanadský hokejový brankář, reprezentant, trenér a pětinásobný vítěz Stanley Cupu s klubem Edmonton Oilers. Fuhr se narodil původní obyvatelce Kanady v Enoch Cree Nation ve státě Alberta. Poté ho adoptovala Betty Wheeler a Robert Fuhr, kteří jej vychovali ve městě Spruce Grove.
Fuhr začal v dětství hrát lední hokej a v 70. letech se připojil k týmu Enoch Tomahawk. V roce 1979 v 17 letech se připojil k týmu Victoria Cougars z hokejové ligy WHL. V týmu odehrál 2 sezóny, během kterých s týmem vyhrál ligu a dostal se na Memorial Cup 1981.
V roce 1981 přestoupil do kanadského týmu Edmonton Oilers z NHL. V Edmontonu poté Fuhr hrál celkem 10 sezón (1981-1991). Za 10 let u Oilers slavil 5x zisk Stanley Cupu (1984, 1985, 1987, 1988, 1990) a 1x zisk Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL (1988). V sezóně 1990-1991 byl na 59 zápasů suspendován kvůli problémům s drogami, které údajně bral 7 let během působení v Edmontonu.
Po konci v Edmontonu v roce 1991 se na rok a půl připojil k týmu Toronto Maple Leafs. Z Toronta se v roce 1993 přesunul do týmu Buffalo Sabres, kde zpočátku působil jako jednička, ale postupně se střídal s vycházející brankářskou hvězdou Dominikem Haškem. V sezóně 1993-1994 společně získali William M. Trophy pro nejméně obdržených branek. V Buffalu působil v letech 1992-1995. V sezóně 1993-1994 hostoval v týmu Rochester Americans v soutěži AHL a v sezóně 1994-1995 odehrál několik zápasů za klub Los Angeles Kings.
V letech 1995-1999 působil v týmu St. Louis Blues. Profesionální hráčskou kariéru ukončil v týmu Saint John Flames hrající AHL ve věku 37 let.
Fuhr reprezentoval Kanadu, se kterou vybojoval na Mistrovství světa 1989 ve Švédsku stříbrnou medaili.
Po konci kariéry působil v letech 2000-2002 jako trenér brankářů. Stejnou funkci zastával u týmu Phoenix Coyotes během let 2004-2009.
V roce 2003 se Fuhr dostal do Hokejové síně slávy a při výročí 100 let NHL byl zvolen jako jeden ze sta nejlepších hokejistů v historii této soutěže.
Za svůj život byl Fuhr celkem třikrát ženatý. Poprvé byl ženatý v letech 1983-1989 s Corrine Fuhr. Následně s Jill Fuhr (1990-1993). Potřetí se oženil roku 2014 s Lisou Cavanaugh. Ze tří manželství má 4 děti – Rochelle, RJ, Janine a Kendyl.



Kdo je Grant Fuhr? Životopis Grant Fuhr, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Grant Fuhr

Národnost: kanadská
Datum narození: 28. 9. 1962
Místo narození: Spruce Grove, Alberta, Kanada

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Grant Fuhr s dalšími osobami na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Znáte definici termínu Id? Vzpomněli byste si co znamená slovo Soudnička? Vzpomněli byste si co označuje výraz Determinant? Víte co je Fyzika?

Klíčová slova: sport, datum narození, lexikon, Grant Fuhr, Grant Fuhr, wikipedie, osobnost, kde se narodil Grant Fuhr?, životopis, život, kdo je Grant Fuhr?, zajímavosti, narození, informace, národnost, biografie

Pojem Grant Fuhr je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další informační zdroje o slovu Grant Fuhr

Zkusit najít výraz Grant Fuhr ve vyhledávači Yahoo

Zkusit najít výraz Grant Fuhr ve vyhledávači Qwant

Hledat slovo Grant Fuhr ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledat pojem Grant Fuhr na Google obrázcích

Najít výraz Grant Fuhr v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Dál můžete zkusit hledat slovo Grant Fuhr například v Seznam.cz slovníku cizích slov, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve Wikislovníku nebo v Lingea slovnících.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Biografie, životopis, kdo je to Grant Fuhr?

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo je to Grant Fuhr? Kdy se narodil Grant Fuhr? Kde se narodil Grant Fuhr? Grant Fuhr se nachází v kategorii Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Neručíme za pravdivost, aktuálnost a přesnost informací uvedených na těchto internetových stránkách. Bohužel, naše možnosti updatů článků jsou omezené. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Grant Fuhr dejme tomu například v projektu Wikipedia, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Grant Fuhr i v jiné kategorii než je sport.