Kdo je to?
Kdo byl Ivan Hlinka? Životopis Ivan Hlinka, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Ivan Hlinka

Kdo byl Ivan Hlinka? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Ivan Hlinka byl československý hokejista hrající na pozici útočníka a později československý a český hokejový trenér.
Ivan Hlinka se narodil 26. ledna 1950 v Mostě. S rodinou ale žil nejprve v Louce u Litvínova, později v Litvínově. Jako střední školu vystudoval průmyslovku, potom studoval na VŠE v Praze a souběžně i obor trenér na FTVS také v Praze. S hokejem začínal již jako dítě, od šesti let hrál za mládežnický klub Litvínov. V 16 letech pak začal hrál v čs. hokejové lize a současně i za národní reprezentaci. K jeho největším úspěchům patří tři tituly mistrů světa, byly to konkrétně roky 1972 v Praze, 1976 v Katovicích a 1977 ve Vídni. Na ZOH v Sapporu vybojovali naši hokejisté i s přispěním Ivana Hlinky bronz a na ZOH v Innsbrucku stříbro. V roce 1978 získal Ivan Hlinka Zlatou hokejku, tj. ocenění pro nejlepšího hokejistu roku. Ve statistice figuruje jako 5. nejlepší hráč co do počtu startů za reprezentaci nebo v lize i co do počtu gólů. Za reprezentaci startoval 256. a dal 132 gólů. V lize pak startoval 544 zápasů a dal 347 gólů.
Ještě v 80. letech se mu podařilo odejít do NHL, kde hrál za Vancouver Canucks, ve druhé polovině 80. let pak hrál ve Švýcarsku za EV Zug. Kariéru hráče ukončil v roce 1987 po návratu do Československa. Po ukončení kariéry se stal trenérem, nejprve trénoval domácí Litvínov, poté přešel do Freiburgu v Německu. Pak se ale stal trenérem české hokejové reprezentace, a to v roce 1991. Hned přivedl československou reprezentaci k výbornému výsledku, když v roce 1992 získali bronzové medaile na Mistrovství světa i na ZOH. V roce 1993 dovedl českou hokejovou reprezentaci také k bronzové medaili na MS. Pak se reprezentaci 2 roky nedařilo a Hlinka odešel trénovat do Itálie. Ale jakmile se roku 1997 vrátil do Česka, národní tým ihned vyhrál zase MS ve Finsku. Jeho bezesporu největším úspěchem však bylo vítězství na ZOH v Naganu 1998 a následné vítězství v MS o rok později. Jeho přezdívkami byly Dlouhej a Šéf, jako hráč nosil čísla 21 a 14.
Hlinka byl za svou práci jak hokejisty, tak trenéra mnohokrát oceněn. Např. již v sezoně 1974/75 byl vyhlášen Nejproduktivnějším hráčem roku, roku 1978 získal Zlatou hokejku, v sezoně 1990/91 byl vyhlášen Nejlepším trenérem ligy, v roce 2002 byl uveden do Síně slávy IIHF a in memoriam v roce 2008 do Síně slávy českého hokeje.
V osobním životě byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství pochází jeho syn Ivan Hlinka. Druhá žena se jmenovala Liběna Hlinková, vzali se v roce 1998, děti spolu již neměli a žena s ním zůstala do jeho smrti v roce 2004.
Ivan Hlinka zemřel předčasně 16. srpna 2004, když byl účastníkem autonehody, při níž se střetl s nákladním vozem. Ačkoliv byl ještě převezen do nemocnice v Karlových Varech, zraněním tam podlehl. Pohřben je na Olšanských hřbitovech. V témže roce po něm byl pojmenován zimní stadion v Litvínově.



Kdo byl Ivan Hlinka? Životopis Ivan Hlinka, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní data o osobě Ivan Hlinka

Národnost: česká
Datum narození: 26. 1. 1950
Místo narození: Most
Datum úmrtí: 16. 8. 2004

Sdílejte tuto stránku s osobností Ivan Hlinka s vašimi známými a kamarády na společených (komunitních, sociálních) webech jako je Facebook, Reddit, síť X (Twitter) nebo Pinterest.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku    Sdílet na Twitteru    

Znáte termín Amfetamin? Vzpomněli byste si co označuje výraz Účtenková loterie? Vzpomenete si na definici slova Oportunismus? Znáte termín Metafikce?

Klíčová slova: biografie, informace, kdo to je, Kdy zemřel Ivan Hlinka, nežijící, místo narození, životopis, národnost, zajímavosti, kde se narodil Ivan Hlinka?, vysvětlení, kdy se narodil Ivan Hlinka?, lexikon, národnost, osobnosti, sport

Pojem Ivan Hlinka je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Jiné informační zdroje o frázi Ivan Hlinka

Zkusit najít slovo Ivan Hlinka v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Ivan Hlinka ve Wikimedia Commons

Vyhledat výraz Ivan Hlinka ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít Ivan Hlinka ve Wikipedii

Hledat frázi Ivan Hlinka na Google obrázcích

Dál můžete zkusit hledat slovo Ivan Hlinka například ve vyhledávači Seznam.cz, v projektu slovnik.cz, ve fulltextu Google.cz, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v nabídce zboží na Heureka.cz.

Často hledaná slova, osobnosti, termíny a odborné pojmy

Stručná biografie, resp. životopis osoby Ivan Hlinka

Právě jste zjistili Kdo byl Ivan Hlinka? Kdy se narodil Ivan Hlinka? Kde se narodil Ivan Hlinka? Kdy zemřel Ivan Hlinka? Ivan Hlinka se nachází v sekci Sport

Kategorie sport, motorkář, ivan Hlinka, ilustrační obrázek

Uvedený text sepsán reaktory Superia.cz. Při tvorbě obsahu (textů a obrázků) bylo postupováno s maximální péčí, ale přesto nelze zcela vyloučit možnost výskytu chyb. Návštěvníci, omluvte nás prosím, že nestíháme pravidelně aktualizovat texty. Zkuste hledat informace osobnost, osobu, člověka Ivan Hlinka dejme tomu třeba v populární Wikipedii, kde naleznete nejspíš komplexnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Ivan Hlinka i v jiné kategorii než je sport.