Kdo je to?
Kdo je Bára Špotáková? Životopis Bára Špotáková, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Bára Špotáková

Kdo je Bára Špotáková? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Bára Špotáková, nebo také Barbora Špotáková, je bývalá česká reprezentantka ČR v atletice, resp. v hodu oštěpem.
Bára se narodila 30. června 1981 v Jablonci nad Nisou do sportovní rodiny. Její maminka Ludmila, která má italské kořeny, byla také vrcholovou atletkou a po ukončení kariéry učila tělesnou výchovu na sportovní škole. Tatínek František Špoták s kořeny slovenskými a maďarskými byl běžcem a dělal také desetiboj. Bářin starší bratr také dělá atletiku. Základní školu vystudovala Bára v rodném Jablonci, ale na střední školu se dostala do Prahy - vystudovala sportovní gymnázium v Přípotoční ulici. Nebylo to však pro ni jednoduché období, jednak si musela přivydělávat brigádami, a jednak měla problémy se životosprávou. Po maturitě vystudovala Českou zemědělskou univerzitu, konkrétně obor Udržitelný rozvoj biosféry.
Bára se věnovala atletice odmalička, protože ji k tomu vedli rodiče. Začínala však se sedmibojem. Nebyla v této disciplíně nijak špatná, protože na juniorském mistrovství světa v roce 2000 získala krásné čtvrté místo. Po studijním pobytu v USA se začala věnovat jen oštěpu. V roce 2002 se v této disciplíně účastnila ME do 22 let, které se tehdy konalo v německém Mnichově, a tam si jí všiml Jan Železný, který v ní rozpoznal talent a začal ji trénovat. V roce 2005 již získala zlatou medaili na Světové univerziádě. V roce 2006 dvakrát překonala český rekord, na ME skončila druhá, když ji přehodila jen německá závodnice Steffi Neriusová. Na MS 2007 byla zlatá, na olympiádě 2008 v Pekingu také zlatá, v témže roce vytvořila i světový rekord hodem 72,28 m. A v roce 2009 vyhrála anketu Sportovec roku (tuto anketu nebo podobné Atlet roku pak vyhrála ještě několikrát). První byla ještě několikrát v Diamantové lize (2010, 2012, 2014, 2015), na MS (2011 a 2017), na ME 2014, a na Olympiádě 2012 v Londýně. Pak má nesčetně druhých a třetích míst. Aktivní kariéru přerušila dvakrát z důvodu mateřství (2013 a 2018), ale definitivně ji ukončila až v roce 2022. To znamená, že se dokázala na vrchol vrátit i po dvou dětech!
V soukromém životě je vdaná za Lukáše Novotného, který je profesionálním hasičem, a má s ním dva syny - Janka a Darka.



Kdo je Bára Špotáková? Životopis Bára Špotáková, osobnosti, slavná žena z kategorie sport

Základní informace o osobě Bára Špotáková

Národnost: česká
Datum narození: 30. 6. 1981
Místo narození: Jablonec nad Nisou

Líbí se stručný životopis s osobou Bára Špotáková? Pak se podělte s partnery, kolegy a kamarády na sociálních sítích Pinterestu, Facebooku či Twitteru.

 Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Vzpomněli byste si na význam slova Výsledovka? Vzpomněli byste si na význam slova Bankovní identita? Víte co je Epidemie? Znáte definici termínu Diktafon?

Klíčová slova: životopis, národnost, narození, lexikon, vysvětlení, Bára Špotáková, život, popis, wikipedie, místo narození, sport, datum narození, kde se narodila Bára Špotáková?, informace, sport, biografie

Pojem Bára Špotáková je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Zkuste se dozvědět víc informací v následujících odkazech

Zkusit najít pojem Bára Špotáková ve fulltextu Seznam.cz

Hledat slovo Bára Špotáková ve vyhledávači Yandex

Zkusit najít heslo Bára Špotáková ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat videa s názvem Bára Špotáková na Youtube

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Bára Špotáková ve Wikimedia Commons

Dál můžete zkusit hledat slovo Bára Špotáková například v metavyhledávači Info.com, v nabídce zboží na Heureka.cz, ve vyhledávači chránícího soukromí - DuckDuckGo, v Microsoft Bing nebo v ABC slovníku cizích slov a synonym.

Jiné zajímavé termíny, pojmy, hesla, slova, osobnosti, lidi

Životopis, kdo je Bára Špotáková? Stručná biografie

Teď už víte Kdo je to Bára Špotáková? Kdy se narodila Bára Špotáková? Kde se narodila Bára Špotáková? Bára Špotáková patří do sekce Sport

Kategorie sport, baletka, bára Špotáková, ilustrační obrázek

Text napsán pro Superia.cz. Texty mohou obsahovat chyby nebo překlepy, za které se předem omlouváme. Nemáme možnost soustavné aktualizace všech textů. Pokuste se také najít informace osobnost, osobu, člověka Bára Špotáková třeba v projektu Wikipedia, kde naleznete podrobně vysvětlený popis, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Bára Špotáková i v jiné kategorii než je sport.