Kdo je to?
Kdo byl Garrincha? Životopis Garrincha, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Garrincha

Kdo byl Garrincha? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Manuel Francisco dos Santis, známější jako Garrincha, byl slavný brazilský fotbalový útočník a dvojnásobný mistr světa z let 1958 a 1962. Garrincha se narodil v Pau Grande do chudé rodiny. Od dětství miloval fotbal, ale špatně chodil – jeho levá noha byla totiž o 8 cm delší než pravá. S pomocí otce Garrincha každý den trénoval, díky čemuž se jeho stav zlepšoval. Od svých 10 let musel pracovat v místní továrně. Číst a psát se naučil až později. V 18 letech patřil k nejlepším fotbalistům Pau Grande, kde hrával v letech 1947-1952.
Mezi profesionály Garrincha debutoval ve 20 letech za brazilský prvoligový klub Botafogo de Futebol e Regatas v roce 1953. V Botafogu hrál až do roku 1965. V 581 ligových zápasech dokázal dát 232 gólů. Roku 1965 byl zraněný a musel podstoupit operaci kolena, po které už nikdy nehrál tak dobře jako předtím. Roku 1966 přestoupil do týmu SC Corinthians Paulista. Po sezóně odehrál jeden ročník v klubu CR Vasco de Gama (1967). Poté působil v klubech CDP Junior, Clube de Regatas do Flamengo a Olaria Atlético Clube. Profesionální hráčskou kariéru ukončil roku 1973 ve věku 40 let.
Garrincha hrál za brazilskou reprezentaci v letech 1955-1966, během kterých se zúčastnil tří mistrovství světa (1958, 1962, 1966). Na mistrovstvích 1958 a 1962 pomohl svými výkony ke dvěma zlatým medailím. Za reprezentaci odehrál celkem 50 utkání, ve kterých přispěl 12 góly. Když byli spolu na hřišti Garrinacha s Pelém, Brazílie nikdy neprohrála.
Podle rychlonohého útočníka je pojmenovaná Garrinchova klička.
Garrincha se poprvé oženil již v 19 letech se svou první láskou Nair, se kterou měl 8 dcer. Jeho život později doprovázely skandály, žil bouřlivým životem a holdoval alkoholu, což bylo v jeho rodině dědičné. Podruhé se oženil se zpěvačkou Elzou Soaresovou (1966). Údajně měl i několik nemanželských dětí.
Garrincha zemřel předčasně na cirhózu jater v roce 1983 ve věku 49 let.



Kdo byl Garrincha? Životopis Garrincha, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Garrincha

Národnost: brazilská
Datum narození: 28. 10. 1933
Místo narození: Pau Grande, Brazílie
Datum úmrtí: 20. 1. 1983

Budeme rádi, pokud budete tuto stručnou biografii s osobou Garrincha sdílet s přáteli na Twitteru, Redditu nebo Facebooku.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku   Sdílet na Redditu      

Pamatujete si definici pojmu Osobnost? Vzpomněli byste si co znamená slovo Umění? Znáte termín Cholesterol? Víte co je Chráněná dílna?

Klíčová slova: kdy se narodil Garrincha?, životopis, zajímavosti, národnost, popis, wikipedie, wiki, Garrincha, osobnosti, místo narození, kdo je Garrincha?, nežijící, narození, život, kdo to je, vysvětlení

Pojem Garrincha je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Garrincha ve Wikimedia Commons

Vyhledat pojem Garrincha na Google obrázcích

Hledat slovo Garrincha ve vyhledávači Yandex

Vyhledat slovo Garrincha v ekologickém vyhledávači Ecosia.org

Zkusit najít slovo Garrincha ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Dál můžete zkusit hledat slovo Garrincha například ve Wikislovníku, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, ve fulltextu Google.cz, ve fulltextu Yahoo.com nebo v Lingea slovnících.

Výběr osobností, pojmů, výrazů, odborných termínů a slov

Biografie, životopis, kdo je to Garrincha?

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku Kdo byl Garrincha? Kdy se narodil Garrincha? Kde se narodil Garrincha? Kdy zemřel Garrincha? Garrincha patří do kategorie Sport

Text vytvořen pro Superia.cz. Snažili jsme se kontrolovat a ověřovat texty a informace. Přesto se mohlo stát, že je zde nepřesný údaj nebo chyba. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Čerstvé informace hledejte osobnost, osobu, člověka Garrincha například v otevřené encyklopedii Wikipedia, kde můžete najít nejspíš delší text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Garrincha i v jiné kategorii než je sport.