Kdo je to?
Kdo je Mark Messier? Životopis Mark Messier, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Mark Messier

Kdo je Mark Messier? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Mark John Douglas Messier je bývalý kanadský profesionální hokejový útočník. Messier se narodil ve městě St. Albert ve státě Alberta v Kanadě. Jeho otec Doug Messier byl profesionální hokejista, který se s rodinou přestěhoval do Portlandu ve státě Oregon, kde dostal novou smlouvu. Po skončení smlouvy s hokejem skončil a vrátil se s rodinou zpět do St. Albert. Mark navštěvoval střední školu St. Francis Xavier v Edmontonu, kde hrál juniorskou soutěž. Poté začal hrát soutěž v Alberta Junior Hockey League (AJHL) za tým Spruce Grove Mets, kde ho trénoval jeho otec Doug. Během první sezóny 1976-77 Messier zaznamenal 66 kanadských bodů v 57 zápasech (bylo mu 15 let). Pro další sezónu se klub přejmenoval na St. Albert Saints a Messier byl jmenován v 16 letech kapitánem týmu. Nasbíral 74 bodů v 54 zápasech. Během dalších dvou let si zahrál v týmech Cincinnati Stingers a Houston Apollos.
V sezóně 1979/80 jej draftoval tým Edmonton Oilers z NHL. Mark Messier odehrál v Edmontonu 12 skvělých sezón, během kterých získal pětkrát Stanley Cup (1983-84, 1984/85, 1986/87, 1987/88 a 1989/90). V sezóně 1983/84 získal ocenění Conn Smythe Tropy pro nejlepšího hráče v play-off a v roce 1990 získal cenu Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny.
Od sezóny 1991/92 oblékal dres týmu New York Rangers a hned po první sezóně získal podruhé Hart Memorial Trophy. V jeho třetí sezóně v Rangers vyhrál svůj šestý Stanley Cup (Rangers získali Stanley Cup po 54 letech) a získal přezdívku The Messiah (Mesiáš).
Po šesti letech opustil New York a připojil se k týmu Vancouver Cannucks, kde odehrál další tři sezóny (1997-2000). Poté se vrátil zpět do New York Rangers, kde po čtyřech sezónách ukončil kariéru (2000-04).
Messier je historicky třetí hráč s nejvíce odehranými zápasy (1756) a třetí v počtu kanadských bodů v NHL (1887). V roce 2007 byl uveden do Hokejové síně slávy a roku 2017 byl zařazen mezi sto nejlepších hráčů historie NHL.



Kdo je Mark Messier? Životopis Mark Messier, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Hlavní informace o osobě Mark Messier

Národnost: kanadská
Datum narození: 18. 1. 1961
Místo narození: St. Albert, Alberta, Kanada

Popis osobnosti Mark Messier můžete sdílet s kolegy na různých sociálních sítích, jako jsou Facebook, Twitter (síť X), Pinterest, Reddit a další.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Redditu        Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Facebooku 

Znáte termín Poluce? Znáte termín Čapí hnízdo? Vzpomenete si na definici slova Unicum? Víte, co je to Suspenzor?

Klíčová slova: biografie, život, lexikon, kdo je Mark Messier?, datum narození, kdy se narodil Mark Messier?, sport, narození, zajímavosti, Mark Messier, osobnost, wikipedie, popis, osobnosti, kde se narodil Mark Messier?, místo narození

Pojem Mark Messier je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Další zdroje informací

Vyhledat výraz Mark Messier ve fulltextu vyhledávače Info.com

Zkusit najít slovo Mark Messier ve vyhledávači Qwant

Hledat videa s názvem Mark Messier na Youtube

Zkusit najít slovo Mark Messier ve vyhledávači Yahoo

Hledat slovo Mark Messier ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Mark Messier například v Microsoft Bing, v Lingea slovnících, ve fulltextu Google.cz, ve vyhledávači Seznam.cz nebo v projektu slovnik.cz.

Vybrané odborné pojmy, osobnosti, termíny a slova

Biografie, životopis, kdo je to Mark Messier?

Text na tomto webu vám dal odpověď na otázku Kdo je to Mark Messier? Kdy se narodil Mark Messier? Kde se narodil Mark Messier? Mark Messier patří do sekce Sport

Kategorie sport, Monako formule, mark Messier, ilustrační obrázek

Napsáno redaktory Superia.cz. Informace jsou bez záruky, provozovatel neručí za správnost a aktuálnost informací v textech. Berte v potaz, že uvedené texty nejsou pravidelně aktualizovány. Pokuste se též vyhledat informace osobnost, osobu, člověka Mark Messier třeba ve Wikipedii, kde můžete najít o mnoho podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Mark Messier i v jiné kategorii než je sport.