Kdo je to?
Kdo je Alain Prost? Životopis Alain Prost, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Alain Prost

Kdo je Alain Prost? Životopis, zajímavosti, informace, biografie, sport

Alain Prost je bývalý francouzský závodník Formule 1 a čtyřnásobný mistr světa. V mládí se zajímal o cyklistiku a později se začal věnovat závodění na motocyklech.
V roce 1974 opustil školu, aby se stal závodníkem na plný úvazek. Živil se laděním motorů a stal se distributorem motokár.
Za vítězství ve francouzském šampionátu roku 1975 mu byla přidělena sezóna, ve francouzské Formuli Renault.
Roku 1980 podepsal smlouvu s týmem McLaren a získal svůj první titul mistra světa v roce 1985. Poté, co mu byla v roce 1986 tato pozice odebrána, přestoupil k týmu Ferrari, kde se mu podařilo získat další dva tituly v letech 1989 a 1993. V roce 1991 se vrátil zpět do týmu McLaren a o dva roky později získal svůj čtvrtý titul mistra světa. Z týmu Ferrari byl vyhozen, kvůli veřejné kritice.
Jeho první sezóna Formule 1 skončila čtyřikrát výhrou. Měl však také několik nehod, při jedné z nich si zlomil zápěstí a při další utrpěl otřes mozku. Některé z jeho havárií byly způsobeny znepokojivými mechanickými poruchami. Prost měl pochybnosti o způsobu vedení týmu McLaren. Uprostřed urputnosti se rozhodl porušit svou dvouletou smlouvu a podepsal smlouvu s Renaultem.
Ve svých šesti sezónách s McLarenem vyhrál 30 závodů, tři jezdecké tituly a dvakrát skončil na druhém místě. V roce 1985 se stal prvním francouzským mistrem světa. O rok později byl prvním šampionem back-to-back od Jacka Brabhama před 26 lety.
V roce 1986 byl Alain Prost vyhozen z týmu McLaren kvůli neshodám s týmovým kolegou Ayrtonem Sennou. Poté, co Prost podepsal smlouvu s týmem Ferrari, se Senna stal jeho novým týmovým kolegou.
Během své kariéry získal celkem 51 vítězství v Grand Prix a stal se jedním z nejúspěšnějších závodníků v historii Formule 1. Jeho přezdívka Profesor vznikla díky preciznímu stylu jízdy a pečlivému plánování strategie v závodech. V roce 1989 došlo k jednomu z nejkontroverznějších momentů v historii Formule 1, když se Alain Prost a Ayrton Senna střetli na Grand Prix Japonska. Senna se snažil předjet Prosta, ale nakonec došlo ke srážce, při které oba závodníci vypadli ze závodu. Tento incident vyvolal kontroverze a debaty o tom, kdo byl viníkem.
Po ukončení své závodní kariéry v roce 1993 se vrátil k televiznímu komentování a pracoval jako poradce a testovací jezdec pro McLaren, než v roce 1997 koupil tým Ligier a přejmenoval jej na Prost Grand Prix.
V roce 2000 ho opustil dlouholetý sponzor, cigaretová značka Gauloises a on se ocitl ve vážné krizi. V sezoně 2001 stáj vystřídala pět závodníků včetně Tomáše Engeho. Ovšem jejich peníze byly na záchranu málo a v dílnách v Guyancourtu museli vyhlásit bankrot. Sužovaný politickými a finančními problémy byl tým ostudou pro čtyřnásobného šampiona, který na konci roku 2001 tento tým zrušil.
Prost si léčil počechrané nervy v sedle kola, v amatérském závodě Granite – Mont Lozère dokonce dojel třetí. Pak se vrátil za volant závodního vozu v populární francouzské sérii Andros Trophy.
Alain Prost je čtyřnásobný mistr světa, celkem odjel 202 závodů a působil v týmech jako jsou Mc Laren, Ferrari, Renault F1 a Williams.
Svůj odchod do důchodu oznámil slovy "Ten sport mi dal hodně, ale rozhodl jsem se, že hra už za to nestojí."
Jeho manželkou byla Anne-Marie Prost a mají spolu dvě děti, Sachu a Nico Prost. Jeho syn Nico je také závodníkem. Po čase se však Prost s manželkou Anne – Marie rozvedl.
I když kariéra plná konfliktů a kontroverzí poněkud ubrala na jeho značných úspěších, je jeho místo v historii Formule 1 jako jednoho z největších jezdců tohoto sportu jisté. Vyhrál čtyři šampionáty, ale také čtyřikrát rázně opustil týmy. Vyhrál 51 závodů, méně byl úspěšný v politice, do které byl vždy zapleten. A přesto mezi šampiony pouze Michael Schumacher a Juan Manuel Fangio získali více trofejí než Alain Prost.



Kdo je Alain Prost? Životopis Alain Prost, osobnosti, slavný člověk z kategorie sport

Základní údaje o osobě Alain Prost

Národnost: francouzská
Datum narození: 24. února 1955
Místo narození: Lorette, Francie

Velmi by nás potěšilo, pakliže byste sdíleli text Alain Prost s jinými osobami na sociálních sítích, jako jsou Facebook, Pinterest, síť X (dříve Twitter), Reddit apod.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku 

Pamatujete si definici pojmu Jóga? Rozumíte pojmu Balada? Znáte termín Řapík? Znáte pojem Maizena?

Klíčová slova: lexikon, Alain Prost, národnost, narození, místo narození, wikipedie, sport, wiki, kdy se narodil Alain Prost?, datum narození, životopis, život, osobnost, informace, osobnosti, Alain Prost

Pojem Alain Prost je v kategorii Sport, ilustrační obrázek

Odkazy na vyhledávače, online encyklopedie a slovníky

Zkusit najít pojem Alain Prost na Google obrázcích

Zkusit najít slovo Alain Prost ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Hledejte bez špehování slovo Alain Prost ve vyhledávači DuckDuckGo

Zkusit hledat obrázky a videa s názvem Alain Prost ve Wikimedia Commons

Hledat výraz Alain Prost ve vyhledávači Qwant

Dál můžete zkusit hledat slovo Alain Prost například v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons, ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0, v evropském vyhledávači Qwant, v metavyhledávači Info.com nebo v Google překladači.

Další vybraná hesla, osobnosti, odborné termíny a pojmy

Životopis, kdo je Alain Prost? Stručná biografie

Na stránce jste se mohli dozvědět: Kdo je to Alain Prost? Kdy se narodil Alain Prost? Kde se narodil Alain Prost? Alain Prost je v kategorii Sport

Tento text byl napsán redaktory Superia.cz. Neručíme za aktuálnost a správnost uvedených informací, chyby vyhrazeny. Data na webu nejsou pravidelně aktualizovaná, texty nemusí vždy reflektovat aktuální stav. Zkuste najít informace osobnost, osobu, člověka Alain Prost dejme tomu v české Wikipedii, kde můžete najít mnohem podrobnější text, resp. životopis. Jména některých osobností se shodují s jinými žijícími i nežijícími a to napříč obory. Hledejte proto osobnost Alain Prost i v jiné kategorii než je sport.